Patia is een streekgerecht gemaakt van aardappel en room met boter.
Receptuur:
- 1 kg kleine aardappeltjes eventueel met schil goed schoon borstelen en in kleine plakjes snijden van 1/2 cm dik
- 3/4 liter slagroom
- 25 gram roomboter
- 1 kleine ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijn gesneden
- peper en zout
Werkwijze:
- Neem een grote kookpan waar alles in past.
- Maak de pan warm en doe de boter in de pan en laat dit op een matig vuur uitbruisen.
- Bak de ui en vervolgens de knoflook zachtjes totdat het glazig begint te worden.
- Voeg alvast peper en zout toe.
- Giet de room in de pan en breng dit tegen de kook.
- De aardappel moet 3 cm onder de room staan.
- Doe vervolgens de aardappelplakjes in de room en breng het geheel al roerend aan de kook.
- Zet het vuur heel laag zodat de room net een klein beetje tegen de kook is.
- Regelmatig roeren en na een half uurtje uitzetten.
- Na ongeveer 15 minuten weer zachtjes tegen de kook brengen.
- Dit duur in zijn geheel minimaal 3 uur.
- Breng het geheel op smaak met peper en zout na 2 uur.
- Als garnering kun je op het laatst een 1/2 bosje fijn gehakte peterselie of kervel aan toe voegen.
- Je serveert dit bij charcuterie en gemengde salade met augurk en zilveruitjes
- Eet smakelijk!